Haku Luonnontuotealan täydennyskoulutukseen (2022)

Ensimmäistä kertaa järjestettävä luonnontuotealan korkeakoulutasoinen täydennyskoulutus alkoi keväällä 2022. Koulutus tarjosi alalla tarvittavaa syvällistä ja ajantasaista osaamista. Koulutukseen osallistujat pääsivät verkostoitumaan alan asiantuntijoiden kanssa ja täydentämään asiantuntemusta, jota kehittyvän elinkeinon kasvussa tarvitaan. Erityisesti luonnontuotealan ammatillisen koulutuksen parissa toimiville opettajille ja kouluttajille suunnattu täydennyskoulutus tähtäsi alan koulutustarjonnan vahvistamiseen ja laajentamiseen. Varsinkin alan erikoisammattitutkinnon järjestämiseen tarjottiin lisää valmiuksia.

Uusi täydennyskoulutuskokonaisuus oli jaettu kuuteen 5 opintopisteen laajuiseen opintojaksoon, joiden teemoiksi oli valittu luonnontuotealan kehittymisen kannalta keskeiset osa-alueet:

1) Raaka-aineiden kestävät tuotantoketjut,

2) Luonnontuotteiden viljelymenetelmät ja korjuutekniikka,

3) Luonnontuotteiden ainesosat, ominaisuudet ja hyödyntäminen,

4) Markkinalähtöisen tuotekehityksen prosessit ja menetelmät,

5) Luonnontuotteisiin tukeutuvien palvelujen kehittäminen ja

6) Luonnontuotealan yritystoiminnan kehittäminen.

Täydennyskoulutus järjestettiin vuosina 2022-2024 siten, että kaikkiin opintojaksoihin osallistuminen oli mahdollista.

Täydennyskoulutus toteutettiin verkkoluentoina, luentoihin liittyvinä tehtävinä ja ryhmäkeskusteluina, työryhmätöinä, lähiopetuksena sekä itsenäisenä opiskeluna. Eri opintojaksojen lähiopetuspaikkakuntia olivat  Seinäjoki, Rovaniemi, Mikkeli ja Helsinki. Koulutus oli maksuton, mutta osallistuja vastasi itse lähiopetukseen liittyvistä matka- ja majoituskustannuksista. Täydennyskoulutuksen suorittamiselle oli eduksi, jos koulutusajasta oli sovittu työnantajan kanssa. Osa koulutuksista voitiin järjestää perinteisten lomakausien aikana.

Valinta koulutukseen tehtiin mm. hakijan aiemman koulutuksen ja työkokemuksen sekä erityisesti hakijan tavoitteiden ja täydennyskoulutuksen hyödyntämismahdollisuuksien perusteella. Koulutukseen valittiin noin 20 osallistujaa opintojaksosta riippuen. Koulutukseen hyväksytyille opiskelijoille ilmoitettiin valinnasta 31.3.2022 mennessä.

Tarkemmin täydennyskoulutusta ja sen opintojaksoja on kuvattu oheisessa esitteessä. 

Tutustu koulutuksen esitteeseen tästä.

Lisätietoja täydennyskoulutuksesta antaa Katja Perttu, katja.perttu@helsinki.fi.

Täydennyskoulutuksen toteuttivat Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy, Lapin Ammattikorkeakoulu Oy ja Arktiset Aromit ry. Täydennyskoulutushanketta rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.